Middag-Humsterland

Middag-Humsterland: oeroude streek

In het Noordwesten van de provincie Groningen bevindt zich het gebied Middag-Humsterland. Vroeger bestaande uit eilanden. De landweggetjes kronkelen zich tegenwoordig door het landschap, omgeven door historische boerderijen, diverse oude vestigingen en kerken.

Middag-Humsterland

De naam heeft haar naam te danken aan een middeleeuwse stam: de Hugmerki. ‘Middag’ is verbasterd uit het ‘mid oog’, dat middelste eiland betekent. Door jaren heen is gebied door mens en natuur bewerkt tot een hedendaags prachtig coulissen landschap.

Ontstaan gebied

Ontstaan vanuit een Nederlands kustgebied, waar het water langzaam maar zeker afzakte. Dit bleef niet onopgemerkt en maakte de omgeving woon- en leefbaar. Omstreeks 500 jaar voor Christus is het gebied altijd onafgebroken bewoond. Dit in tegenstelling tot andere gebieden en streken in de omliggende regio’s.

Eerste bewoners

Dit betekend dat een aantal dorpen, gelegen in de regio Middag-Humsterland, rijk aan historie zijn. Deze oeroude streek herbergt kerken, vestigingen en kloosters. De eerste bewoners leefden tamelijk geïsoleerd. Het toenmalige gebied, verdeelt in eilanden, is te vergelijken met de wadden-eilanden.

 

  • Feestweek Niekerk
    Locatie Grijpskerk
  • Prachtige streek
    Regionale plaatsen
Bekijk een dorp
Grijpskerk
Niekerk
Marum
Zoutkamp
Winsum
Aduard
Grootegast
Eenrum
Oldehove
Zevenhuizen